dissabte, 14 d’abril del 2012

Subscripció de notícies RSS

Polsa la imatge per a entrar en una
Pg Web explicativa.

RSS són les sigles de Really Simple Syndication, un format XML per a compartir contingut en la web. S'utilitza sobretot per a difondre informació actualitzada sovint a usuaris que s'han subscrit a la font de continguts, sense necessitat que hagen de visitar-les una a una.


El format permet distribuir continguts sense necessitat d'un navegador, utilitzant un programari dissenyat per a llegir aquestos continguts, Encara que és possible utilitzar un navegador per a veure els continguts RSS. Les últimes versions dels principals navegadors els permeten llegir sense necessitat de programari addicional.

Quan parlem de RSS ens referim a la tecnologia per a distribució de continguts dels llocs web. Però un RSS és realment un format d'arxiu, basat en XML, que servix per a arreplegar continguts publicats en pàgines web. Tenen extensió .rss o bé .xml, però en realitat són un simple arxiu de text on apareixen referències a continguts publicats, en un format específic, creat a partir de XML.


En l'arxiu RSS simplement estan les dades de les novetats del lloc (títol, data de publicació o descripció). El programa que el reconega serà l'encarregat de donar-li estil o aparença a les dades que s'incloguen i presentar-les d'una manera atractiva i de fàcil lectura.

Principals programes lectors de RSS

Gràcies al RSS, es pot tindre reunides en un mateix lloc, i a un sol clic de distància, tota la informació actualitzada de les Fonts o canals RSS que més t'interessen.

Aquestes fonts presenten inconvenients, com ara que no tot s'hi troba en castellà, o que pot ralentitzar la velocitat de la nostra connexió a Internet.


Ací us deixem un video explicatiu on es pot veure de manera senzilla com configurar un programa de lector RSS.



Adrián Mayo Juanatey

divendres, 13 d’abril del 2012

Podcàsting

El terme podcàsting deriva de les expressions anglosaxones 'Play-On-Demand' (POD), que vol dir "reprodueix en demanda"; i "broadcasting". És similar al programari de vídeo i dispositius que permeten mirar el que vols quan vulgues enregistrant i emmagatzemant el vídeo.


El podcàsting generalment s'utilitza amb arxius d'àudio, encara que aquesta tecnologia es pot utilitzar per a qualsevol classe d'arxiu, incloent actualitzacions de programari, imatges i vídeos.

Aquest permet l'enregistrament de ràdio per Internet o programes d'àudio similars. Aquests enregistraments es poden descarregar a un reproductor portàtil (com per exemple un iPod) per a poder escoltar-lo a qualsevol lloc o directament des de l'ordinador.

A vegades, aquesta tecnologia s'utilitza conjuntament amb la tecnologia RSS que permet la subscripció a diferents continguts per estar informat del nous en tot moment i els descarrega automàticament.

El podcasting s'ha mostrat com un recurs de gran utilitat en el món educatiu, en especial tant per a l'ensenyament i aprenentatge de les llengües, com per a practicar les destreses comunicatives orals tant pel que fa a l'expressió com a la comprensió en un entorn real, atractiu i motivador per a l'aprenent.
Així mateix el podcasting se'ns mostra com un recurs  en altres àrees del coneixement com són les ciències, doncs posa en contacte a l'aprenent amb fonts d'informació autèntiques i utilitzables en qualsevol entorn i moment.

Continguts i característiques 

Un podcast  s'assembla a una subscripció a un blog parlat en la qual rebem els programes a través d'Internet. El seu contingut és tan divers com la ràdio tradicional incloent notícies, documentals, música, debats, entrevistes, etc. Molta gent preferix usar un guió i altres parlen improvisadament. Alguns semblen un programa de ràdio, intercalant música, mentres que altres fan podcasts més curtament i exclusivament amb veu, igual que amb els videoblogs. Els podcast ha de complir 3 requisits: 
1) Àudio i vídeo: els continguts han d'adoptar les formes d'un programa de ràdio o TV i varia la qualitat de l'extensíon depenent de cada cas.
 2) La possibilitat de descarregar eixe contingut. 
3) La possibilitat de subcribirse a eixe contingut i automatitzar la seua descàrrega. Quan denominem podcast fem referència a 'un programa perquè generalment estos continguts són actualitzats pel seu autor.

Com s'escolten?

Els podcasts es poden escoltar o veure des de la pàgina web en què han sigut col·locats. Sistemes de publicació de blogs permeten realitzar podcasting amb l'ús de ferramentes gratuïtes (plug- ins). També es poden descarregar els arxius de so i vídeo. A partir d'ací, és personal. Es poden usar programes especials que lligen arxius d'índex, descarreguen la música automàticament i la transferixen a un reproductor MP3. També es pot optar per escoltar-ho en l'ordinador o copiar-ho en CD a partir dels arxius MP3 o qualsevol altre, segons el format original. Altres programes que permeten escoltar-los són Doppler, disponible només en anglés i amb una interfície molt senzilla, i Ipodder, ara cridat Juice, disponible en espanyol. També l'aplicació iTunes ofereix un ampli servei de podcasting, normalment centrat en la descàrrega de música.

On s'emmagatzemen?
Els podcasts es poden emmagatzemar en qualsevol servidor a qui tinga accés el seu manufacturador; no obstant això, molta gent té problemes per a allotjar estos arxius tan grans i que saturen tant l'amplada de banda. Afortunadament hi ha opcions d'allotjament especialitzades en podcasting com a Internet Archive. També s'estan començant a usar tecnologies de distribució d'arxius per mitjà de xarxes, però no són tan populars. La major part dels programes especialitzats permeten abaixar-ho de forma automàtica, ja siga d'una web o de la xarxa especialitzada BitTorrent.
Des d'ací pensem que aquest tipus de intercanvi d'informació és molt interessant i que no estaria mal que ara vosaltres s'internaren en aquestos llocs Web.
Adrián Mayo Juanatey

dilluns, 9 d’abril del 2012

Missatgeria Instantània

També Coneguda com IM, és una manera de comunicació en temps real entre diverses persones en text, el qual és enviat a través de dispositius conectats a una xarxa com Internet.

Programa Windows Live Messenger
Aquest requerix l'ús d'un client de missatgeria instantània que realitza el servici i es diferència del correu electrònic pels tipus de conversacions, les quals es realitzen en temps real. A més, la majoria dels servicis ofereixen " l'avís de presència ", indicant quan es connecta o en que estat es troba el contacte client del servici, també si està disponible per a tindre una conversació o no.

En els programes actuals, habitualment, s'envia cada frase de text a l'acabar-se d'escriure. A més, en alguns, també es permet deixar missatges encara que l'altra part no estiga connectada a l'estil d'un contestador automàtic.

Característiques

  • Pot mostrar diversos estats.
  • Pot mostrar un missatge d'estat (paraula o frase que apareix en les llistes de contactes dels teus amics junt amb el teu nick. Pot indicar la causes de l'absència, o el tema del que vols parlar si estàs conectat).
  • Es poden registrar i esborrar usuaris de la llista de contactes pròpia.
  • Es poden agrupar els contactes.
  • Es pot usar  un avatar (imatge que puga identificar a algú. No té per què ser la foto d'un mateix).
  • Manar fitxers: la majoria dels clients de missatgeria instantània permeten l'enviament d'arxius usant protocols P2P.
  • Possibilitat d'usar altres sistemes de comunicació (Videoconferència, Pissarra electrónica...)
  • Serveis (la missatgeria instantània s'utilitza de persona a persona, però es pot utilitzar per mitjà de robot de programari per a utilitzar de persona a equip). En aquest cas, es tracta de serveis sobre missatgeria instantània (tipus d'aplicació que cada vegada és més utilitzat per les seua rapidesa de resposta i versatilitat de servicis).

Els clients de missatgeria instantània més utilitzats són ICQ, Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger, Pidgin i Google Talk (que usa un protocol obert) . Aquests servicis han heretat algunes idees del sistema de conversació IRC. Cada un d'estos missatgers permeten enviar i rebre missatges d'altres usuaris usant els mateixos clients. No obstant això, últimament han aparegut alguns clients de missatgeries que oferixen la possibilitat de connectar-se a moltes xarxes al mateix temps (encara que necessiten registrar usuari distint en cada una d'elles). També hi ha programes que ofereixen la possibilitat de connectar-se a diversos comptes d'usuari al mateix temps com aMSN.
Adrián Mayo Juanatey